Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, teklif edilen ürünün Teknik Şartname’nin 5’inci maddesinde yer verilen özelliği sağlamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması işleminin mevzuata aykırı olduğu iddiasına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 43’üncü maddesinde “(1) Teklif edilen malın teknik şartnamede yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf istenebilir. Özel imalat süreci gerektiren mal alımları hariç, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar içeren doküman istenilmesi durumunda katalog istenilmesi zorunludur. İsteklilerin cevap vermesi ve açıklamada bulunması istenen hususlara ilişkin sorulara teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda yer verilir.
(2) İdare tarafından numune sunulmasının istenilmesi durumunda, hangi kalem/kalemler için numune istenildiği, numunenin sayısı ve gerekli görülen diğer hususlar ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede belirtilir.
(3) Numune sunulması istenilen kalem/kalemler için yeter sayı ve nitelikte numune alınması idarenin sorumluluğundadır. Malın niteliğinin birden fazla numune değerlendirmesi yapmaya uygun olup olmadığı ile kullanım ömrü dikkate alınarak en az bir adet numunenin idarede muhafaza edilmesi gerekir. Kurul ya da yargı kararları üzerine yeniden değerlendirme muhafaza edilen numune üzerinden yapılır.
(4) İhale dokümanında istenilen sayıda ve nitelikte numune, başvuru veya teklif dosyası ile birlikte idareye teslim edilir. Tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde numunenin teslim tarihi ve teslim adresi, idare tarafından tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında belirlenir ve ilgililere tebliğ edilir. İhale dokümanında düzenleme yapılması halinde numune, ihale veya son başvuru tarih ve saatine, tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde ise idare tarafından belirlenen teslim tarih ve saatine kadar posta veya kargo yoluyla da teslim edilebilir. Teslim edilen numunenin üzerinde, ihale, aday veya istekli bilgileri ile numune sunulan kalem bilgilerine yer verilir. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınarak, talep edilmesi halinde tutanağın bir sureti aday veya istekliye verilir.
(5) İhale komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda diğer katılım ve yeterlik belgeleri uygun bulunan aday ve isteklilerin numunelerinin değerlendirilmesine geçilir. İdare tarafından gerekli görülen hallerde, numune değerlendirilmesinin yapılacağı yer, tarih ve saat bilgisi aday veya isteklilere bildirilir. Numune değerlendirilmesinde numunenin fiziksel nitelikleri ile ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı kontrol edilir. Yapılan inceleme sonucunda, hazırlanacak tutanakta numunenin uygunluk durumu belirtilir ve uygun bulunmaması durumunda buna ilişkin gerekçelere yer verilir.
…” hükmü, Mal Alımları Denetim Muayene ve Kabul İşlemlerine Dair Yönetmeliğin 13’üncü maddesinde “Muayenede aranacak hususlar; ihale dokümanında yazılı şartlardır. Numune alınmak suretiyle kabule konu mallar için malın niteliğine göre yeter sayı ve evsafta numune alınması ve muhafazası idarenin sorumluluğundadır. Muayeneye sunulan malın önce bütünü incelenerek gerek görülür ise yeter sayıda numunesi saklı tutulur. Numune, mühürlü durumda, özelliklerinin bozulmasına fırsat vermeden ihale dokümanında belirlenen süre ile alıkonulur.” hükmü, aynı Yönetmeliğin 15’inci maddesinde “Muayenelerde önce fiziksel nitelikler kontrol edilir. Fiziksel niteliklerinin tamamı ihale dokümanında belirtilen hükümlere uygun bulunmayan malın numuneleri, laboratuvar muayenelerine gönderilmez. Fiziksel muayenede niteliklerin bazıları uygun çıkmazsa muayene yarıda bırakılmaz, muayene işlemi tamamlanır.
Yükleniciler, fiziksel muayene sonucu verilen red raporuna usulüne göre itiraz ederek ikinci bir muayeneyi isteyebilirler. Bu takdirde, mal aynen korunmak suretiyle ilk muayenede bulunmamış olan kişilerden kurulacak en az üç kişilik ikinci bir komisyona muayene yaptırılır. Bu komisyonun vereceği kararlar kesin olup, muayene ve kabulün bu karar esas alınarak sonuçlandırılacağına ilişkin hükme ihale dokümanında yer verilmek zorundadır.
İkinci komisyon fiziksel muayenede itiraz konusu olan kısımları inceler. Sonuç olumsuz ise red raporu verilir. Bu durumda laboratuvar muayenelerine geçilmez ve bu rapora itiraz edilemez.
Sonuç olumlu ise, laboratuvar muayenelerine geçilir. Bu niteliklerin de uygun bulunması halinde kabul raporu düzenlenir.” hükmü, İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: 1 KALEM EL ALETİ VE CİHAZ YÜZEY DEZENFEKTANI ALIMI
b) Türü: Mal alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
d) Kodu:
e) Miktarı:
1 KALEM TIBBİ EL ALETİ VE CİHAZ YÜZEY DEZENFEKTANI ALIMI
1 KALEM TIBBİ EL ALETİ VE CİHAZ YÜZEY DEZENFEKTANI ALIMI
(CERRAHİ ALETLERİN, 8 ADET ENDOSKOPİ TELESKOPLARININ STERİL EDİLMESİNDE, AMELİYATHANE, STERİLİZASYON, KBB-GÖZ POLİKLİNİKLERİNDE KULLANILACAKTIR)
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: MANAVGAT DEVLET HASTANESİ BİYOMEDİKAL DEPO BİRİMİ” düzenlemesi, anılan Şartnamenin 7’nci maddesinde “…7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:
7.4.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.4.2. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.4.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:
7.5.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.5.2. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.5.2.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.5.2.2. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.5.2.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.5.2.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.5.3.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.5.3.2. Standarda ilişkin belgeler :
Belge Adı |
Açıklama |
Ortak Girişimlerde |
İstekliler teklif verdikleri ürünlerin ilişkin ISO-15883 1-4 standardına uygun olduğunu gösterir belgeleri yeterlilik bilgileri tablosunda sunacaklardır. |
İstekliler teklif verdikleri ürünlerin ilişkin ISO-15883 1-4 standardına uygun olduğunu gösterir belgeleri yeterlilik bilgileri tablosunda sunacaklardır. |
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
7.5.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.5.3.4. Yetkili kurum ve kuruluşlara kayıtla ilgili belgeler :
Belge Adı |
Açıklama |
Ortak Girişimlerde |
TITUBB/ÜTS |
İstekliler; Sağlık Bakanlığının 2022/2 sayılı genelgesi gereği, ihale tarihi itibari ile, teklif ettiği tıbbi cihazların/ürünlerin T.C. İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası'na kayıt bildirim işlemlerini yapmış olması ve teklif edilen tıbbi cihazlar/ürünler için TITUBB/ÜTS'de "Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır" ibaresinin bulunması gerekmektedir. İstekliler tıtubb/üts numaralarını birim fiyat teklif cetvelinde belirteceklerdir. |
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
TIBBİ CİHAZ DEĞİLSE |
Sağlık Bakanlığının 2022/2 sayılı genelgesi gereği, teklif edilen ürün, üreticisi tarafından Tıbbi Cihaz Yönetmelikleri kapsamında belgelendirilmemiş ise (tıbbi cihazlar kapsamında değilse) TITUBB/ÜTS'ne kayıt veya bildirim işlemi aranmaz, bu durumda İstekliler kapsam dışı ifadesini birim fiyat cetvelinde belirtilecekler üreticinin veya ithalatçının yönetmelik kapsamında olmadığına dair beyanını idare istediği takdirde sunacaklardır. |
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
7.5.3.5. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması ve/veya sağlaması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler ve/veya yeterlik kriterleri:
{Belirtilmemiştir}
7.5.5. Bu Şartnamenin 7 nci maddesi dışında ihale dokümanında sayılan diğer belgeler ve/veya düzenlenen diğer yeterlik kriterleri tekliflerin değerlendirilmesinde dikkate alınmaz.
7.5.6. Bu maddede istenen katalog, broşür, fotoğraf ve/veya diğer teknik belgeler ile teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin belgeler :
Belge Adı |
Açıklama |
Ortak Girişimlerde |
İsteklilerce teklif edilen tıbbi sarfların TİTUBB-UTS kaydı olacaktır |
Teknik şartnamede istenen belgeler |
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
Numune |
İsteklilerden değerlendirme aşamasında İdare gerekli görürse numune talebinde bulunabilir. Numune istem yazısı EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden tebliğ edilecektir. İstekliler yazının tebliğini takip eden 3 iş günü içinde numuneleri İdareye teslim edeceklerdir. Ayrıca numunelerin üzerinde firma adı, hangi kaleme veya kısıma ait olduğu (kalem/kısım numarası) kesinlikle yazılmalıdır. Numune teslimi istenen sürede yapılmaması halinde teklifler değerlendirmeye alınmayacaktır. |
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
Alınamayan Numune |
b)Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda sözleşme imzalanmasına müteakip uhdesinde kalmayan kalemlere ait numuneler (istenmişse) 2 ay (iki ay) içinde alınmalıdır. Alınmayan numuneler kullanılmak üzere ilgili hastanelere teslim edilecektir. |
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
7.6. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.6.1 Bu madde boş bırakılmıştır.
7.7. Numune ve demonstrasyon değerlendirmesi:
7.7.1.
İsteklilerden değerlendirme aşamasında İdare gerekli görürse numune talebinde bulunabilir. Numune istem yazısı EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden tebliğ edilecektir. İstekliler yazının tebliğini takip eden 3 iş günü içinde numuneleri İdareye teslim edeceklerdir. Ayrıca numunelerin üzerinde firma adı, hangi kaleme veya kısıma ait olduğu (kalem/kısım numarası) kesinlikle yazılmalıdır. Numune teslimi istenen sürede yapılmaması halinde teklifler değerlendirmeye alınmayacaktır. Numunelerin değerlendirilmesi esnasında İdare tarafından gerek görüldüğü taktirde firmadan tekrar numune istenebilecektir. Numunenin şartnameye uygunluk aşamasında denenmesi veya kullanılması halinde numune için ayrıca ücret ödenmeyecektir. Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda sözleşme imzalanmasına müteakip uhdesinde kalmayan kalemlere ait numuneler (istenmişse) 2 ay (iki ay) içinde alınmalıdır. Alınmayan numuneler kullanılmak üzere ilgili hastanelere teslim edilecektir.
7.7.2. Bu madde boş bırakılmıştır.
…” düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin 5’inci maddesinde “Dezenfektan solüsyonu bakteriler (mycobacterium, metisilin duyarlı ve dirençli stafilakoklar, enterekoklar, pseudomonas. aeruginosa ve acinobacter türleri ve dahil olmak üzere gram- negatif basiller ve gram-pozitif koklar ve benzeri... Mantarlar ve zarflı ve zarfsız virüsler (HBV, HCV, HIV dahil) üzerinde öldürücü etkiye sahip olmalıdır. M. Tuberculosis dahil belirtilen mikroorganizmalar üzerindeki etki süresi 5 dakika olmalıdır. Bu etkinliği kanıtlayan orijinal raporlar bulunmalıdır.” düzenlemesi yer almaktadır.
19.08.2024 tarihli ihale komisyonu kararı ile başvuru sahibinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlendiği, 09.08.2024 tarihli numune değerlendirme sonucu tutanağı ile numunesi uygun görülmediği için teklifi değerlendirme dışı bırakılan Metromed Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.’nin 21.08.2024 tarihinde yapmış olduğu şikayet başvurusu üzerine ise anılan isteklinin teklifinin değerlendirmeye alındığı ve başvuru sahibinin teklifinin Teknik Şartname’nin 5’inci maddesinde yer alan “Dezenfektan solüsyonu bakteriler (mycobacterium, metisilin duyarlı ve dirençli stafilakoklar, enterekoklar, pseudomonas. aeruginosa ve acinobacter türleri ve dahil olmak üzere gram- negatif basiller ve gram-pozitif koklar ve benzeri... Mantarlar ve zarflı ve zarfsız virüsler (HBV, HCV, HIV dahil) üzerinde öldürücü etkiye sahip olmalıdır. M. Tuberculosis dahil belirtilen mikroorganizmalar üzerindeki etki süresi 5 dakika olmalıdır. Bu etkinliği kanıtlayan orijinal raporlar bulunmalıdır.” gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılarak 26.08.2024 tarihli ihale komisyonu kararı ile Metromed Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.’nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlendiği tespit edilmiştir.
İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde, teklif edilen ürünlere ilişkin katalog vb. açıklayıcı dokümanın bir yeterlik kriteri olarak belirlenmediği, İdarece gerekli görülürse numune sunulacağının ve sunulan numuneler üzerinden değerlendirme yapılacağının düzenlendiği görülmüştür. Bu durumda, İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde sayılmayan bir yeterlik kriteri üzerinden teklif değerlendirmesinin yapılmasına imkan bulunmamaktadır.
İdare tarafından ise Metromed Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.’nin 21.08.2024 tarihinde yapmış olduğu şikayet başvurusu üzerine, başvuru sahibinin teklif etmiş olduğu ürünlere ilişkin teknik değerlendirmenin İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde bir yeterlik kriteri olarak düzenlenmeyen teknik dokümanlar üzerinden yapılarak teklifinin Teknik Şartname’nin 5’inci maddesinde belirtilen özelliğin sağlanamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır. Oysa ki, anılan Teknik Şartname maddesinde ürünlerin düzenlemede belirtilen etkinliği sağladığına ilişkin raporlarının bulunması gerektiği düzenlenmiş olsa da bu raporlar ihalede bir yeterlik kriteri olarak belirlenmediği için ancak muayene ve kabul aşamasında anılan raporlara ilişkin bir uygunluk kontrolünün yapılması mümkündür. Nitekim, ihaledeki teklif değerlendirme sürecinde de İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde bir yeterlik kriteri olarak düzenlenen numune değerlendirmesi sonucunda başvuru sahibinin teklif etmiş olduğu ürünün Teknik Şartname’ye uygun olduğunun tespit edildiği görülmüştür. Açıklanan sebeplerle, İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde belirlenen yeterlik kriterleri çerçevesinde teklifi yeterli bulunan bir isteklinin teklifinin daha sonra anılan maddede bir yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen katalog, teknik doküman vb. bir belgeye dayalı olarak değerlendirme dışı bırakılması mümkün olmayacağından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu ve teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Öte yandan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.
Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.
Başvuru sahibi tarafından 39.403,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyete konu iddiasında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde 39.403,00 TL’lik başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.
B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.
Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Dilek Evrim Demirsöken’in teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen otuz gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
1) Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
2) Başvuru bedelinin Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde iadesine,
Oybirliği ile karar verildi.
Toplantı No | : 2024/039 |
Gündem No | : 35 |
Karar Tarihi | : 09.10.2024 |
Karar No | : 2024/UM.II-1279 |