İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde belirtilen belgeler dışındaki belgelerin tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınamayacağı KONULU İTİRAZEN ŞİKAYET KARARI

İHALE KARARI

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Teknik Şartname’nin 10’uncu maddesinde yüklenici firma tarafından jaket kron (tam seramik kron) altyapısının CAD-CAM tekniği ile yapılacağının düzenlendiği, ancak CAD-CAM cihazının yüklenicinin envanterinde olması şartının aranmadığı, İdari Şartname’nin 18’inci maddesinde de ihale konusu alımın tamamının veya bir kısmının alt yüklenicilere yaptırılamayacağının düzenlendiği, bu kapsamda ihaleye katılan veya ihale üzerinde bırakılan isteklinin kendi bünyesinde cihazı yok ise işlerin nasıl ve nerede yaptıracağının belirsiz olduğu, işlerin yüklenicinin kendi adresinde yaptırmadığının tespiti hallerinde, ağır aykırılık nedeniyle sözleşmenin tek taraflı feshedilerek, yüklenicinin hesabının genel hükümlere göre tasfiye edileceğinin belirtildiği, sonuç olarak İdari Şartname, Teknik Şartname ve Sözleşme Tasarısı’ndaki maddeleri doğrultusunda ihale üzerinde bırakılan isteklinin ihale tarihine kadar CAD-CAM cihazının envanterinde bulunması gerektiği aksi durumda alt yüklenicilere işin yaptırılamayacağı maddesi gereğince firmadan gerekli belgelerin istenmesi ve gerekli işlemlerin yapılmasının gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 27’nci maddesinde “İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur. Ön yeterlik dokümanında ise adaylarda aranılan şartlara, ön yeterlik kriterlerine ve gerekli diğer belge ve bilgilere yer verilir.

İdari şartnamede ihale konusuna göre asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

e) İsteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterleri…” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliği belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28’inci maddesinde “1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “İstenecek belgeler” başlıklı 29’uncu maddesinde “…(4) Yukarıda sayılan belgeler dışında, Kanun’un 10’uncu maddesinde yer alan diğer belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılmak üzere isteneceği, ihale konusu işin niteliğine uygun biçimde ve bu Yönetmelik’te düzenlenen esaslar çerçevesinde idare tarafından belirlenir…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Sözleşmenin yürütülmesi aşamasındaki mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler” başlıklı 30’uncu maddesinde “(1) Ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen, ancak sözleşmenin yürütülmesi aşamasında işin yerine getirilmesi için gerekli olduğu öngörülen mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler teknik şartnamede yer alır. Bu düzenlemelerde, işin niteliği ile bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri esas alınır. Bu yükümlülüklere ilişkin olarak yüklenici tarafından hangi belgelerin idareye sunulması gerektiğinin teknik şartnamede açıkça düzenlenmesi zorunludur.

(2) Bu Yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca idarelerce belirlenmesi zorunlu olan mesleki ve teknik yeterlik kriterlerine ve bu kapsamda istenecek belgelere teknik şartnamede yer verilemez.” hükmü,

 

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “e-tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “… (3) İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, e-teklif kapsamında yüklü olan belgelerin ve EKAP üzerinden ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinden sorgulama suretiyle elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılır.

(4) Yeterlik kriterlerinin istekliler tarafından karşılanıp karşılanmadığına ilişkin değerlendirme ihale dokümanında yer alan hükümler çerçevesinde yapılır. Yeterlik kriterlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve bu husus gerekçesi de açıkça belirtilmek suretiyle EKAP’a kaydedilir.” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “22.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 21 Kalem Hareketli ve Sabit Protez Hizmeti Alımı

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

d) Kodu: 21 Kalem Hareketli ve Sabit Protez Hizmeti Alımı

e) Miktarı: 21 Kalem Hareketli ve Sabit Protez Hizmeti Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır...” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

a) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren bilgiler;

1) (Mülga: 20/06/2021-31517 R.G./5.md.; yürürlük: 19/08/2021)

2) Tüzel kişilerde; isteklilerin yönetimindeki görevliler ile ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelerine/kurucularına ilişkin bilgiler idarece EKAP'tan alınır.

b) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu,

c) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin standart forma uygun geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar.

ç) Bu Şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği ilgili uygulama yönetmeliklerinde düzenlenen yeterlik belgeleri,

d) Vekaleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname.

e) İsteklinin ortak girişim olması halinde, teklif mektubu standart formu ekinde yer alan iş ortaklığı beyannamesi,

f) Alt yüklenici çalıştırılmasına izin verilmesi halinde, isteklinin alt yüklenicilere yaptırmayı düşündüğü işlerin listesi,

g) Bu madde boş bırakılmıştır.

ğ) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere kullanılan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olan ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicili müdürlükleri veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartların korunduğunu gösteren, standart forma uygun belge,

h) Bu madde boş bırakılmıştır.

ı) İhale konusu işin ya da malın satış faaliyetinin yerine getirilebilmesi için ilgili mevzuat gereğince alınması zorunlu olan sicil, izin, ruhsat, faaliyet belgesi vb. belgeler:

Belge Adı

Açıklama

Ortak Girişimlerde

İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı

İstekliler diş protez laboratuvarı yönetmeliğine göre, Sağlık Bakanlığı veya Sağlık Müdürlüklerinden alınmış, Diş Protez Laboratuvarı Ruhsatı Belgesini; Yeterlilik Bilgileri Tablosunda beyan edeceklerdir.

Tek ortağın sunması yeterlidir.

7.5.2. Bu Madde boş bırakılmıştır.

7.5.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması ve/veya sağlaması gerektiği bu şartnamenin 7’nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler ve/veya yeterlik kriterleri:

{Belirtilmemiştir}

7.5.5 Bu Şartnamenin 7’nci maddesi dışında ihale dokümanında sayılan diğer belgeler ve/veya düzenlenen diğer yeterlik kriterleri tekliflerin değerlendirilmesinde dikkate alınmaz.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Kamu veya özel sektörde çok amaçlı diş protez laboratuvarlarında yapılabilen, her türlü diş protez işleri/ sabit (Seramik Kron-Köprü) ve hareketli (Bölümlü-Total Protez Döküm ve Plastik Bitim) protez iş ve işçiliği hizmet alımı ile ilgili bu işlemlerden herhangi birisine ait işler benzer iş olarak kabul edilecektir.

7.6.1 Bu madde boş bırakılmıştır.

7.7. Numune ve demonstrasyon değerlendirmesi:

7.7.1. Bu madde boş bırakılmıştır.

7.7.2. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “İşin tanımı” başlıklı 1’inci maddesinde “İdare’nin 2025 Mali yılı için iskelet protez döküm, hareketli protez bitim, hassas bağlantılı protezler, CAD-CAM destekli restorasyonlar ve estetik restorasyonlar, kron-köprü döküm ve bitim, implant üstü kron ve jaket (seramik) kron teknisyenliği işlerinin malzemeli, nitelik ve asgari sayıları belirtilmiş olan elemanlar ile yeterli tıbbi ve dental cihazları bulunduran ve belirlenmiş kriterler dahilindeki özel diş protez laboratuvarlarından hizmet alım işidir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Uyulacak teknik hususlar” başlıklı 10’uncu maddesinde “… Jaket Kron (Tam seramik kron)

1. Laboratuvar CAD-CAM cihazına bunu kullanma yetkinliği olan personele sahip olmalıdır.

2. CAD-CAM tekniği ile zirkonyum ve metalik materyalleri işleyebilmelidir.

3. Laboratuvar ısı pres tekniğine uygun alt yapıya sahip olmalıdır.

4. Kullanılan alt yapı materyalleri literatürde bilinen ve genel kabul görmüş ve idare tarafından onaylamış markalara ait olmalıdır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuru konusu ihaleye ait birim fiyat teklif cetveline esas inceleme raporunun ekinde yer verilmiştir.

 

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin adının “21 Kalem Hareketli ve Sabit Protez Hizmeti Alımı” olarak belirtilmiş olduğu, açık ihale usulü ve e-teklif alınmak suretiyle 18.10.2024 tarihinde ihalenin gerçekleştirildiği, bahse konu ihalede 8 adet ihale dokümanının indirildiği, ihaleye 5 istekli tarafından e-teklif verildiği, Baki Tut’un teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendiği, başvuru sahibi Özel Yükseliş Studio Dental Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hüküm ve düzenlemelerinden ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterlerine ilişkin değerlendirmenin, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılacağı, söz konusu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları taşımadığı anlaşılan tekliflerin ise değerlendirme dışı bırakılacağı,

 

Ayrıca ihale komisyonu tarafından yapılacak yeterlik değerlendirmesinin, ihale dokümanında nitelikleri belirtilmiş olan yeterlik belgeleri üzerinden yapılacağı, ihale dokümanı içerisinde yeterlik belgesi olarak belirlenmemiş bir belge esas alınarak teklif değerlendirilmesi işleminin gerçekleştirilemeyeceği, yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin İhale İlanı ile İdari Şartname’de belirtilmesinin zorunlu olduğu, anılan Şartname’nin 7’nci maddesinde belirtilen belgeler dışındaki belgelerin tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınamayacağı anlaşılmıştır.

 

İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinin boş bırakıldığı, aynı Şartname’nin 7.5.5’inci maddesinde ise İdari Şartname’nin 7’nci maddesi dışında ihale dokümanında sayılan diğer belgeler ve/veya düzenlenen diğer yeterlik kriterleri tekliflerin değerlendirilmesinde dikkate alınmayacağı düzenlemesinin yer aldığı, diğer taraftan Teknik Şartname’nin 10’uncu maddesinde bahsi geçen iddiaya konu CAD-CAM cihazına yönelik düzenlemenin yapıldığı anlaşılmıştır.

 

Aktarılan mevzuat hükümlerine göre, ihale komisyonu tarafından yapılacak yeterlik değerlendirmesinin, ihale dokümanında nitelikleri belirtilmiş olan yeterlik belgeleri üzerinden yapılacağının açık olduğu, ihale dokümanı içerisinde yeterlik belgesi olarak belirlenmemiş belgeler esas alınarak teklif değerlendirilmesi işleminin gerçekleştirilemeyeceği, yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin İhale İlanı ile İdari Şartname’de belirtilmesinin zorunlu olduğu, ihale dokümanı düzenlemelerine yönelik süresi içerisinde yapılmış itirazen şikâyet başvurusu bulunmadığından dokümanın bu haliyle kesinleştiği, tekliflerin değerlendirilmesinin kesinleşen ihale dokümanı düzenlemelerine göre yapılması gerektiği,

 

İdari Şartname’nin 7.5.5’inci maddesine göre, İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde belirtilen belgeler dışındaki belgelerin tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınamayacağı, Teknik Şartname’de istenilen şartların sağlandığına ilişkin denetimin ise sözleşmenin yürütülmesi aşamasında idare tarafından gerçekleştirileceği hususları bir arada değerlendirildiğinde, başvuru sahibinin, Teknik Şartname’nin 10’uncu maddesinde istenilen CAD-CAM cihazına ilişkin düzenlemelerin ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından karşılanmadığına yönelik iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Öte yandan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Aktarılan Kanun hükmüne göre, başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin söz konusu olabileceği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibinin, iddiasında haklı bulunmadığı anlaşıldığından başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi için Kanunun öngördüğü şekilde "başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması" koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen otuz gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
   Oybirliği ile karar verildi.

 

Toplantı No : 2024/044
Gündem No : 86
Karar Tarihi : 20.11.2024
Karar No : 2024/UH.I-1514

 

İHALE KARARI AR-GE çalışması olup ücretsiz  bilgilendirme amaçlı yayınlamaktadır

MBS İhale Danışmanlık

www.ihalekik.com  / www.ihaledanismani.com