KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Teknik Şartname’nin “Yemek Hizmet Sunumunun Şartları ve Genel Hükümler” başlıklı 7’nci maddesinin 36 ve 37’nci alt maddelerinde yer alan kartlı yemek sistemlerine ilişkin düzenlemenin belirsizlik içerdiği, anılan düzenlemelerde belirtilen sistemlerin hangi birimlerde kaç adet olacağı ve bu sistemin idareye mi yoksa yükleniciye mi ait olduğu hususlarının belirsiz olduğu, bu haliyle ilgili düzenlemelerin tekliflerin sağlıklı şekilde oluşturulmasına engel teşkil ettiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmet Alımı
b) Türü: Hizmet alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
d) Kodu:
e) Miktarı:
Normal Yemek: 750.000 Öğün
Diyet Yemek: 60.000 Öğün
Normal Kahvaltı: 230.000 Öğün
Diyet Kahvaltı: 50.000 Öğün
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Kayseri Devlet Hastanesi Merkez Kampüsü ile bağlı Klinik poliklinik ve Merkezlerindeki (Emel-Mehmet TARMAN Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kliniği, Geriatri Merkezi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri (TRSM1, TRSM2), AMATEM, Seyyid Burhaneddin Polikliniği, İldem Semt Polikliniği)” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “İşin yapılacağı yerin görülmesi” başlıklı 12’nci maddesinde “12.1. İşin yapılacağı yeri ve çevresini görmek, inceleme yapmak, teklifini hazırlamak ve taahhüde girmek için gerekli olabilecek tüm bilgileri temin etmek isteklinin sorumluluğundadır. İşyeri ve çevresinin görülmesiyle ilgili bütün masraflar istekliye aittir.
12.2. İstekli, işin yapılacağı yeri ve çevresini görmekle; işyerinin şekline ve mahiyetine, iklim şartlarına, işin gerçekleştirilebilmesi için yapılması gerekli çalışmaların ve kullanılacak malzemelerin miktar ve türü ile işyerine ulaşım ve şantiye kurmak için gerekli hususlarda maliyet ve zaman bakımından bilgi edinmiş; teklifini etkileyebilecek riskler, olağanüstü durumlar ve benzeri diğer unsurlara ilişkin gerekli her türlü bilgiyi almış sayılır.
12.3. İstekli veya temsilcilerinin işin yapılacağı yeri görmek istemesi halinde, işin gerçekleştirileceği binaya ve/veya araziye girilmesi için gerekli izinler İdare tarafından verilecektir.
12.4. Tekliflerin değerlendirilmesinde, isteklinin işin yapılacağı yeri incelediği ve teklifini buna göre hazırladığı kabul edilir.
Kayseri Devlet Hastanesi Merkez Kampüsü ile bağlı Klinik poliklinik ve Merkezlerindeki (Emel-Mehmet TARMAN Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kliniği, Geriatri Merkezi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri (TRSM1, TRSM2), AMATEM, Seyyid Burhaneddin Polikliniği, İldem Semt Polikliniği)” düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin “İhale Konusu İşin Niteliği” başlıklı 1’inci maddesinde “İhale konusu iş; Kayseri Devlet Hastanesi Merkez Kampüsü ile bağlı Klinik poliklinik ve Merkezlerindeki (Emel-Mehmet TARMAN Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kliniği, Geriatri Merkezi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri (TRSM1, TRSM2), AMATEM, Seyyid Burhaneddin Polikliniği, İldem Semt Polikliniği) personel, hasta ve refakatçiler için ihtiyaç duyulan; normal/diyet yemek, normal ve diyet kahvaltı malzeme dâhil olarak Kayseri Devlet Hastanesi Merkez Kampüsü mutfağında, idarenin gerek gördüğü durumlarda da Emel-Mehmet TARMAN Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kliniği mutfağında pişirilmesi, dağıtımı, bulaşıkların toplanması, yıkanması, kurutulması ve bir sonraki servise hazır hale getirilmesi işidir.
Hastanemizin kapanması, taşınması, devir olması veya yasal değişiklikler gibi mücbir sebepler halinde sözleşme tek taraflı fesih olacaktır.” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Hizmetin İfa Yeri, Şekli, Temizlik, Depolama, Hijyen ve İlaçlama” başlıklı 4’üncü maddesinde “… Yüklenici firma işin yapılacağı yeri ve çevresini gezmek, inceleme yapmak, teklifini hazırlamak ve taahhüde girmek için gerekli olabilecek tüm bilgileri temin etmek isteklinin sorumluluğunda olup, yemek hizmetlerinin nerede üretileceği ve nerelere dağıtılacağı, yemek üretiminin yapılacağı ana bina ile diğer binaların konumlarının gezerek aralarındaki mesafelerin hesaplayabileceği gibi, söz konusu mesafelerin web üzerinden çeşitli firmalar tarafından sağlanan dijital haritalar ile de herhangi bir gezinti yapılmaksızın da hesaplayabileceği, ayrıca her hastaneye dağıtılacak yemekler için ihtiyaç duyulan araçların da gerek teknik şartnamenin bütünü gerekse hastanelerin kapasiteleri dikkate alınarak, bu alanda faaliyet gösteren ve basiretli tacir olarak hareket etmesi gereken istekliler tarafından hesaplayabilecektir. …” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Yemek Hizmet Sunumunun Şartları ve Genel Hükümler” başlıklı 7’nci maddesinde “… 36- (Değişiklik/26.09.2024) Personel yemekhanelerinde yenen öğün sayısının belirlenmesi için yemekhanelerdeki kartlı yemek sistemi hastanemiz merkezi HBYS sistemine bağlanacaktır. Entegrasyona ait tüm masraflar yüklenici tarafından karşılanacaktır.
37- (Değişiklik/26.09.2024) Yüklenici yemekhanelerdeki kartlı yemek sisteminin hastanemiz merkezi HBYS sistemine entegrasyonu ile ilgili yazılım şirketi ile yaptığı anlaşmayı, işe başlama tarihinden itibaren en geç 3 (üç) gün içinde idareye vermek zorundadır. Yemek yiyen personel, çipli personel tanıtım kartını yemekhane girişindeki kart okuyuculara okutarak yemek yiyecektir. Sistem idare tarafından personele dağıtılan çipli personel kimlik kartlarına uyumlu olacaktır. Öğün bitiminde, kart okuyucunun hafızasındaki sayı, yemek yiyen personel sayısı olarak kabul edilecektir. Okuma işlemini tamamlandıktan sonra günlük çıktılar kontrol teşkilatına verilecektir. …” düzenlemesi,
Sözleşme Tasarısı’nın “İşin yapılma yeri, işyeri teslim ve işe başlama tarihi” başlıklı 10’uncu maddesinde “10.1. İşin yapılacağı yer/yerler: Kayseri Devlet Hastanesi Merkez Kampüsü ile bağlı Klinik poliklinik ve Merkezlerindeki (Emel-Mehmet Tarman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kliniği, Geriatri Merkezi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri (TRSM1, TRSM2), Amatem, Seyyid Burhaneddin Polikliniği, İldem Semt Polikliniği)” düzenlemesi yer almaktadır.
Başvuruya konu ihalenin “Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmet Alımı” işini ihtiva ettiği, ihaleye 31 isteklinin katıldığı, 24.10.2024 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin Frh Yem. Tem. Gıda Petrol Tarım Hayv. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.
Teknik Şartname’nin başvuruya konu maddelerinden; yenilen yemek sayısının belirlenmesi amacıyla yemekhanelerde kullanılacak olan kartlı yemek sisteminin idarenin HBYS sistemi ile entegre edileceği, söz konusu entegrasyona ilişkin tüm masrafların yüklenici tarafından karşılanmasının istendiği anlaşılmaktadır.
Yapılan inceleme neticesinde, işin; Kayseri Devlet Hastanesi Merkez Kampüsü ile bağlı Klinik poliklinik ve Merkezlerindeki (Emel-Mehmet Tarman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kliniği, Geriatri Merkezi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nde (TRSM1, TRSM2), Amatem, Seyyid Burhaneddin Polikliniği, İldem Semt Polikliniği) yapılacağı, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 12’nci maddesi gereğince, işin yapılacağı yeri ve çevresini görmenin, inceleme yapmanın ve taahhüde girmek için gerekli olabilecek tüm bilgileri temin etmenin isteklinin sorumluluğunda olduğu, dolayısıyla yüklenici tarafından temin edilmesi istenen sistemin hangi birimlerde kaç adet olacağı hususunun istekliler tarafından işin yapılacağı yer/yerler görülmek suretiyle tespit edilebileceği,
Diğer taraftan, istekliler tarafından karşılanması istenen entegrasyon giderlerinin; yemek yiyen personel sayısının belirlenmesi amacıyla yemekhanelerde kullanılacak olan kartlı yemek sisteminin idarenin HBYS sistemi ile entegre edilmesine ilişkin gider olduğu, söz konusu sistemin, idare tarafından personele verilen çipli kartların yemek yiyenlerce okutulması işleminin idare HBYS sistemine aktarılmasına ilişkin entegrasyon sisteminden ibaret olduğu ve Teknik Şartname’nin bu hususu düzenleyen ilgili maddelerinde söz konusu maliyet bileşeninin yüklenici tarafından karşılanacağının açıkça belirtildiği, dolayısıyla başvuruya konu doküman düzenlemelerinde herhangi bir belirsizliğin bulunmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.
Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.
Aktarılan Kanun hükmüne göre, başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin söz konusu olabileceği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibinin, iddialarının tamamında haklı bulunmadığı anlaşıldığından başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi için Kanunun öngördüğü şekilde "başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması" koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen otuz gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.
|