4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin geçerlilik süresi” başlıklı 32’nci maddesinde “Tekliflerin geçerlilik süresi ihale dokümanında belirtilir. İdarece ihtiyaç duyulması halinde bu süre, teklif ve sözleşme koşulları değiştirilmemek ve isteklinin kabulü kaydıyla, en fazla ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresi kadar uzatılabilir.” hükmü,
Aynı Kanun’un “Geçici teminat” başlıklı 33’üncü maddesinde “İhalelerde, teklif edilen bedelin %3'ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır. …” hükmü,
Anılan Kanun’un “Teminat mektupları” başlıklı 35’inci maddesinde “Bu Kanun kapsamında verilecek teminat mektuplarının kapsam ve şeklini tespite Kamu İhale Kurumu yetkilidir.
32’nci maddeye göre belirlenen tekliflerin geçerlilik süresinden en az otuz gün fazla süreli olmak kaydıyla, geçici teminat mektuplarında süre belirtilir. Teklif geçerlilik süresinin uzatılması halinde, geçici teminat mektuplarının süresi de aynı süre ile uzatılır. Kesin teminat mektuplarının süresi ihale konusu işin bitiş tarihi dikkate alınmak suretiyle idare tarafından belirlenir.
İlgili mevzuatına aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları kabul edilmez.” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tekliflerin geçerlilik süresi” başlıklı 54’üncü maddesinde “(1) Tekliflerin geçerlilik süresi; tekliflerin tahmini değerlendirme süresi, şikayete ilişkin süreler, ihale kararının onaylanması ile sözleşme imzalanmasına kadar geçecek süre ve benzeri hususlar dikkate alınarak belirlenir ve bu süre ihale dokümanında belirtilir.
(2) İdarece ihtiyaç duyulması halinde bu süre, teklif ve sözleşme koşulları değiştirilmemek ve isteklinin kabulü kaydıyla, en fazla ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresi kadar uzatılabilir.” hükmü,
Aynı Yönetmelik’in “Teminatlar” başlıklı 55’inci maddesinde “(1) İhalelerde, teklif edilen bedelin yüzde üçünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır.
(2) İhale üzerinde bırakılan istekliden sözleşme imzalanmadan önce, teklif fiyatının sınır değere eşit veya üzerinde olması halinde teklif fiyatının % 6’sı, sınır değerin altında olması halinde ise yaklaşık maliyetin % 9’u oranında kesin teminat alınır. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalelerde, tek bir sözleşmeye konu olacak kısımların herhangi birisi veya birkaçı için teklif edilen fiyatın, ilgili kısım için hesaplanan sınır değerin altında olması halinde alınacak kesin teminat tutarı, isteklinin sınır değerin altında teklif sunmuş olduğu kısma veya kısımlara ilişkin yaklaşık maliyetin % 9’u, sözleşmeye konu diğer kısma veya kısımlara ilişkin teklif fiyatının ise % 6’sı oranında hesaplanır ve bu tutarların toplamı kadar kesin teminat alınır.
(3) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.
(4)) Teminat mektuplarının kapsam ve şeklinin, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlara uygun olması zorunludur. Standart formlara uygun olarak düzenlenmemiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez. İstekli tarafından sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda, mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesi yeterlidir.
(5) Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresinin bitiminden itibaren otuz günden az olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.
(6) Kesin teminat mektuplarının süresi, ihale konusu işin kabul tarihi, garanti süresi öngörülen işlerde ise garanti süresi dikkate alınmak suretiyle idare tarafından belirlenir.
(7) İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir. Ancak ortaklardan herhangi biri tarafından Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin kullanılması durumunda, belgeyi kullanan ortak tarafından ilgisine göre iş ortaklıklarındaki hissesi oranında veya konsorsiyumlarda işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarının toplam teklif tutarına karşılık gelen oranda geçici ve kesin teminat verilmesi zorunludur.
(8) Her ne suretle olursa olsun, idarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.
(9) Gerekli görüldüğünde, teminat mektuplarının teyidi idarelerce, ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden ya da ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veyahut yetkilendirilmiş merkezi kuruluşların internet sayfaları üzerinden yapılabilir. Resmi yazışma yoluyla yapılan teyitlerde, bankanın veya sigorta şirketinin en az iki yetkilisinin imzasının bulunması gerekir….” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinde “(1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.
(2) Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin uygun olan hükümleri, yoksa bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak e-anahtarlar teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar gönderilir ve teklifler ihale tarih ve saatinde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılır.
(3) Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden gönderilmeyen teklifler kabul edilmez.
…(6) Geçici teminat mektupları Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınır ve mektuba ilişkin ayırt edici numara yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir. Bu maddeye uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları geçerli kabul edilmez. Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin bilgiler de aynı şekilde yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir.” hükmü,
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Geçici teminatlar” başlıklı 21’inci maddesinde “1) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.
(2) Geçici teminat mektupları Kurumla “EKAP Üzerinden Online Bilgi Alışverişine Yönelik İşbirliği Yapılmasına Dair Protokol” imzalamış olan kuruluşlardan alınır. İlgilinin talebi halinde, kuruluş tarafından Ek-1’de yer alan “Geçici Teminat Mektubu Bilgileri Formu” düzenlenerek kendisine verilir. Geçici teminat mektupları, elektronik imza kullanılmak suretiyle elektronik veya ıslak imza kullanılmak suretiyle fiziki ortamda düzenlenebilir. Ancak düzenlenen geçici teminat mektubuna kuruluş tarafından ayırt edici bir numara verilerek mektuba ilişkin bilgilerin EKAP’a aktarılması ve verilen ayırt edici numaranın istekli tarafından e-teklif kapsamında EKAP üzerinden gönderilmesi gerekir. Geçici teminat mektuplarına ilişkin bilgilerin, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre merkezi takas kuruluşu olarak faaliyet gösteren kuruluşlar dâhil yetkilendirilmiş merkezi bir kuruluş tarafından EKAP’a aktarılması durumunda da düzenlenen mektupların bu fıkraya uygun olarak alındığı kabul edilir.
(3) Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin belgeler bilgisayarda taratılarak, istekli tarafından EKAP üzerinden e-teklif kapsamında gönderilir.” hükmü,
Kamu İhale Kurulunun 16.03.2022 tarihli ve 2022/DK.D-73 sayılı “…4- Elektronik ihalelerde, geçici teminatı iade edilen ancak Kurul veya yargı kararları üzerine ihale komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda ekonomik açıdan avantajlı birinci ve/veya ikinci isteklinin değişmesi gibi durumlarda idarece geçici teminatı yeniden sunması talep edilen isteklinin, geçici teminat olarak teminat mektubu sunmak istemesi halinde istenilen şartları sağlayan yeni bir elektronik geçici teminat mektubu sunması gerektiğine,…” şeklindeki kararı,
İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.
…c) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin standart forma uygun geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Tekliflerin geçerlilik süresi” başlıklı 24’üncü maddesinde “24.1. Tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren 90 - Doksan (rakam ve yazıyla) takvim günüdür.
24.2. İhtiyaç duyulması halinde, teklif geçerlilik süresinin en fazla yukarıda belirlenen süre kadar uzatılması istekliden talep edilebilir. İstekli, İdarenin bu talebini kabul veya reddedebilir. İdarenin teklif geçerlilik süresinin uzatılması talebini reddeden isteklinin geçici teminatı iade edilir.
24.3. Teklifinin geçerlilik süresini uzatan istekli, teklif ve sözleşme koşullarını değiştirmeden, geçici teminatını kabul ettiği yeni teklif geçerlilik süresi ile geçici teminata ilişkin hükümlere uygun hale getirir.
24.4. Bu konudaki istek ve cevaplar yazılı olarak EKAP üzerinden yapılır.” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde “26.1. İstekliler teklif ettikleri bedelin % 3'ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Teklif edilen bedelin % 3'ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.
26.2. İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam geçici teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir. Ancak ortaklardan herhangi biri tarafından Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin kullanılması durumunda, belgeyi kullanan ortak tarafından ilgisine göre iş ortaklıklarındaki hissesi oranında veya konsorsiyumlarda işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarının toplam teklif tutarına karşılık gelen oranda geçici teminat verilmesi zorunludur.
26.3. Geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 16.07.2024 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.
26.4.Geçici teminatı ihalede istenilen katılma şartlarını sağlamayan teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.
İtirazen şikâyete konu ihalede 33 adet ihale dokümanı indirildiği, 19.03.2024 tarihinde yapılan ihaleye 11 isteklinin katıldığı, 22.03.2024 onay tarihli ilk ihale komisyonu kararında, Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti.- Akbel Hiz. Tem. İnş. Taah. Oto. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından sunulan geçici teminatın uygun olmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, söz konusu ihalenin Servissan Bilişim Tem. Med. Oto Yem. Hiz. Dan. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklifin Kıvanç İnş. Mim. Müh. Gıda Tar. Tem. Pet. Med. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.- Artaş Eğt. Sos. Hiz. ve Tem. Org. A.Ş. İş Ortaklığı olduğu görülmüştür.
Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti.- Akbel Hiz. Tem. İnş. Taah. Oto. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ve diğer isteklilerin Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunması üzerine Kamu İhale Kurulunca 25.04.2024 tarihli ve 2024/UH.I-604 ile 2024/UH.I-605 sayılı, 03.07.2024 tarihli ve 2024/UH.I-848 ile 2024/UH.I-849 sayılı, 07.08.2024 tarihli ve 2024/UH.I-975 sayılı, 31.07.2024 tarihli ve 2024/MK-88 sayılı kararların alındığı,
Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti.- Akbel Hiz. Tem. İnş. Taah. Oto. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından yapılan itirazen şikayet başvurusuna ilişkin olarak alınan 25.04.2024 tarihli ve 2024/UH.I-604 sayılı Kurul kararında “Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,” şeklinde karar verildiği,
Anılan Kurul kararının iptali istemiyle açılan davada Ankara 27. İdare Mahkemesinin 04.07.2024 tarihli ve E: 2024/581, K: 2024/794 sayılı kararında dava konusu işlemin iptaline karar verildiği,
Söz konusu Mahkeme kararının gereklerinin yerine getirilmesini teminen alınan 31.07.2024 tarihli ve 2024/MK-88 sayılı Kurul kararı ile “ 1- Kamu İhale Kurulunun 25.04.2024 tarihli ve 2024/UH.I-604 sayılı kararının iptaline,
2- Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,” karar verildiği anlaşılmıştır.
Bu doğrultuda idarece anılan Kurul kararının gereklerini yerine getirmek amacıyla 19.08.2024 onay tarihli dördüncü ihale komisyonu kararının alındığı, söz konusu kararda, ihalenin Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti.- Akbel Hiz. Tem. İnş. Taah. Oto. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklifin Efor Etk. Mer. Yön. Sis. A.Ş.- Efe Yön. Yem. Sos. Hiz. A. Ş. İş Ortaklığı belirlendiği, başvuru sahibi Servissan Bil. Tem. Medikal Oto Yemek Hiz. Dan. İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti.nin teklifinin ise geçerli olduğu görülmüştür.
İdarece ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığına 14.08.2024 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen “Geçici Teminat ve Teklif Geçerlilik Süresi Uzatımı Hk.” konulu yazıda “Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti. - Akbel Hiz. Tem. İnş. Taah. Oto. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı 2024/176644 ikn'li ihaleye teklif vermiştir. 22.03.2024 tarih ve 1 sayılı Komisyon Kararı doğrultusunda iş ortaklığının teminatının uygun olmadığı gerekçesiyle teklifi değerlendirme dışı bırakılmıştır. 25.03.2024 tarihinde iş ortaklığı idareye şikayet başvurusunda bulunmuş ve 26.03.2024 tarihinde şikayeti reddedilmiştir. İş ortaklığı Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurusunda bulunmuş olup 2024/UH.I-604 sayılı kurul kararı ile başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı kararı verilmiştir. 31.07.2024-2024-MK-88 tarih ve sayılı Ankara 27. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda 2024/UH.I-604 sayılı kurul kararının iptaline ve iş ortaklığının iddiasının haklı bulunması hükmü verilmiştir.
Mahkeme kararı doğrultusunda ihale sürecinin tekrar başlatılabilmesi için 2024/176644 ikn'li ihaleye iş ortaklığı tarafından yatırılan uygun geçici teminatın 16/09/2024 tarihine kadar uzatılarak idaremize en geç 19.08.2024 mesai bitimine kadar getirilmesi gerekmektedir.” ifadeleri ile geçici teminat ve teklif geçerlilik süresinin uzatılması istenilmiştir.
Ayrıca başvuru sahibinin iddiasına idarece “Ankara 27. İdare Mahkemesinin 04.07.2024 tarihli E: 2024/581, K: 2024/794 sayılı kararı ile Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti.- Akbel Hiz. Tem. İnş. Taah. Oto. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının teklifinin uygun hale geldiği, söz konusu Mahkeme kararının 07.08.2024 tarihinde idareye tebliğ edildiği, bu karardan sonra 14.08.2024 tarihinde söz konusu iş ortaklığından ihaleye yatırılan uygun geçici teminatın 16.09.2024 tarihine kadar uzatılarak idareye teslim edilmesinin istenildiği, iş ortaklığı tarafından istenilen tarihte uygun geçici teminatın ve teklif süre uzatım dilekçesinin idare kayıtlarına teslim edildiği, anılan iş ortaklığının geçici teminat ve teklif geçerlilik süresinin 31.07.2024 tarihinde son bulduğu, fakat Ankara 27. İdare Mahkemesinin kararı doğrultusunda isteklinin teklifi bu tarihten itibaren geçerli olduğu, 14.08.2024 tarihinde EKAP üzerinden teklif geçerlilik süresini ve geçici teminat vade uzatımının istenildiği” şeklinde cevap verilmiştir.
Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti.- Akbel Hiz. Tem. İnş. Taah. Oto. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının pilot ortağı Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti. tarafından yeterlik bilgileri tablosunun “Geçici Teminat Mektubunun Ayırt Edici Numarası / Takasbank Referans Numarası” başlıklı satırında “M10101242197910R” Takasbank referans numaralı geçici teminat mektubunun beyan edildiği, EKAP üzerinde yapılan sorgulamada, anılan pilot ortak tarafından;
8.500.000,00 TL tutarında, geçerlilik tarihi 31.07.2024, son yatırma tarih ve saati 18.03.2024 10:08, yatırılan banka adı Vakıf Katılım Bankası A.Ş.,
400.000,00 TL tutarında, geçerlilik tarihi 30.12.2024, son yatırma tarih ve saati 18.03.2024 17:40, yatırılan banka adı Türkiye Garanti Bankası A.Ş.,
7.380.000,00 TL tutarında, geçerlilik tarihi 31.07.2024, son yatırma tarih ve saati 15.03.2024 12:35, yatırılan banka adı Denizbank A.Ş. olan Takasbank kaydı bulunan ve EKAP üzerinden teyidi yapılabilen geçici teminatların sunulduğu görülmüştür.
Özel ortak Akbel Hiz. Tem. İnş. Taah. Oto. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yeterlik bilgileri tablosunun “Geçici Teminat Mektubunun Ayırt Edici Numarası / Takasbank Referans Numarası” başlıklı satırında “M101012489972706R” Takasbank referans numaralı geçici teminat mektubunun beyan edildiği, EKAP üzerinde yapılan sorgulamada, anılan özel ortak tarafından;
2.740.000,00 TL tutarında, geçerlilik tarihi 30.12.2024, son yatırma tarih ve saati 18.03.2024 17:39, yatırılan banka adı Türkiye Garanti Bankası A.Ş.,
1.250.000,00 TL tutarında, geçerlilik tarihi 30.12.2024, son yatırma tarih ve saati 18.03.2024 17:00, yatırılan banka adı Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. olan Takasbank kaydı bulunan ve EKAP üzerinden teyidi yapılabilen geçici teminat mektubunun sunulduğu görülmüştür.
İhale üzerinde bırakılan Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti.- Akbel Hiz. Tem. İnş. Taah. Oto. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından geçici teminat ve teklif geçerlilik süresinin uzatılması kapsamında sunulan belgeler incelendiğinde, Türkiye Garanti Bankası A.Ş. tarafından 14.08.2024 tarihinde pilot ortak Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti. adına düzenlenen “M10101242197910R” Takasbank referans numaralı geçici teminat mektubunun sunulduğu, söz konusu belgede geçici teminat tutarının 35.200.000,00 TL olduğu, sunulan geçici teminat mektubunun 31.12.2024 tarihine kadar geçerli olduğu görülmüştür.
EKAP üzerinden yapılan sorgulamada, pilot ortak Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti. adına düzenlenen “M10101242197910R” referans numaralı mektubun ihale tarih saatindeki teminat tutarının 400.000,00 TL, geçerlilik tarihinin 30.12.2024 olduğu, geçici teminat ve teklif geçerlilik süresinin uzatılması talebi kapsamında sunulan referans numarası aynı olan ihale tarih saatinden sonra teminat miktarı artırılarak yatırılan tutarın ise 35.200.000,00 TL olduğu, sunulan geçici teminat mektubunun 31.12.2024 tarihine kadar geçerli olduğu ve Takasbank üzerinden düzenlendiği görülmüştür.
İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının söz konusu ihaleye 1.170.943.070,88 TL teklif verdiği, teklif bedelinin (1.170.943.070,88) %3’ünden (1.170.943.070,88 x 0,03 = 35.128.292,13 TL) az olmamak üzere geçici teminat mektubunun sunulması gerektiği, anılan iş ortaklığı tarafından 35.200.000,00 TL tutarında geçici teminat mektubunun sunulduğu, geçici teminat tutarının teklif bedelinin %3’ünden az olmadığı görülmüştür.
Yukarıda aktarılan mevzuatta, isteklilerin teklif ettikleri bedelin %3'ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat verecekleri, teklif edilen bedelin % 3'ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılacağı, ayrıca İdari Şartname’de geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihinin belirtilmesinin gerektiği, bu tarihin, 16.07.2024 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirleneceği, tekliflerin ihale tarih ve saatinde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılacağı, bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formların kullanılacağı ve EKAP üzerinden gönderilmeyen tekliflerin kabul edilemeyeceği, geçici teminat mektuplarının Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınacağı ve mektuba ilişkin ayırt edici numaranın yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtileceği, bu maddeye uygun olarak alınmayan geçici teminat mektuplarının geçerli kabul edilmeyeceği, geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin bilgilerin de aynı şekilde yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtileceği hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca tekliflerin geçerlilik süresinin ihale dokümanında belirtileceği, idarece ihtiyaç duyulması halinde bu sürenin, teklif ve sözleşme koşulları değiştirilmemek ve isteklinin kabulü kaydıyla, en fazla ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresi kadar uzatılabileceği, ihale dokümanında tekliflerin geçerlilik süresinin, ihale tarihinden itibaren 90 takvim günü olduğu, ihtiyaç duyulması halinde, teklif geçerlilik süresinin en fazla belirlenen süre kadar uzatılmasının istekliden talep edilebileceği, isteklinin, idarenin bu talebini kabul veya reddedebileceği, idarenin teklif geçerlilik süresinin uzatılması talebini reddeden isteklinin geçici teminatının iade edileceği, teklifinin geçerlilik süresini uzatan isteklinin, teklif ve sözleşme koşullarını değiştirmeden, geçici teminatını kabul ettiği yeni teklif geçerlilik süresi ile geçici teminata ilişkin hükümlere uygun hale getirileceğinin düzenlendiği görülmüştür.
Bu çerçevede, ihale üzerinde bırakılan Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti.- Akbel Hiz. Tem. İnş. Taah. Oto. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının teklifinin Ankara 27. İdare Mahkemesinin 04.07.2024 tarihli E: 2024/581, K: 2024/794 sayılı kararı ile geçerli hale geldiği, söz konusu Mahkeme kararının gereklerinin yerine getirilmesini teminen 31.07.2024 tarihli ve 2024/MK-88 sayılı Kurul kararının alındığı, söz konusu isteklinin teklifinin geçerli olduğuna yönelik Mahkeme kararının 07.08.2024 tarihinde idareye tebliğ edildiği, bu karardan sonra 14.08.2024 tarihinde söz konusu iş ortaklığından ihaleye yatırılan uygun geçici teminatın 16.09.2024 tarihine kadar uzatılarak idareye teslim edilmesinin istenildiği,
İş ortaklığı tarafından istenilen tarihte uygun geçici teminatın ve teklif süre uzatım dilekçesinin idareye sunulduğu, Türkiye Garanti Bankası A.Ş. tarafından 14.08.2024 tarihinde pilot ortak Ak Group Hiz. Taah. Tem. İnş. Tur. Taş. Oto. Gıda ve Day. Tük. Mal. Ltd. Şti. adına düzenlenen “M10101242197910R” Takasbank referans numaralı geçici teminat mektubunda geçici teminat tutarının 35.200.000,00 TL ve 31.12.2024 tarihine kadar geçerli olduğu, geçici teminat tutarının teklif bedelinin %3’ünden az olmadığı ve süresinin uygun olduğu, EKAP üzerinden yapılan sorgulamada Takasbank kaydının olduğu, ayrıca anılan isteklinin teklifinin düzeltici işlem kararı ile değerlendirmeye alınması akabinde söz konusu istekliden yeniden geçici teminat mektubu istenerek ihale işlemlerine devam edildiği, 16.03.2022 tarihli ve 2022/DK.D-73 sayılı Kurul kararında elektronik ihalelerde, geçici teminatı iade edilen ancak Kurul veya yargı kararları üzerine ihale komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda ekonomik açıdan avantajlı birinci ve/veya ikinci isteklinin değişmesi gibi durumlarda idarece geçici teminatı yeniden sunması talep edilen isteklinin, geçici teminat olarak teminat mektubu sunmak istemesi halinde istenilen şartları sağlayan yeni bir elektronik geçici teminat mektubu sunabileceği anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Toplantı No | : 2024/038 |
Gündem No | : 32 |
Karar Tarihi | : 02.10.2024 |
Karar No | : 2024/UH.I-1243 |