Görüş No : 2021/127 GörüşTarihi:11/08/2021
YÜKSEKFENKURULUGÖRÜŞÜ
…tarafından4734sayılıKamuİhaleKanunu’nagöre…tarihindeihaleedilerek,4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na göre … tarihinde birim fiyat sözleşmeye bağlanan “… Yapım İşi”nde süre uzatımlarının, Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı’nın 2018/12 tarih ve sayılı "Havanın Fen Noktasından Çalışmaya Uygun Olmayan Devresi"konulu Genelgesi dikkate alınarak güncellenmesi hususunda yüklenici ile idaresi arasında anlaşmazlık oluştuğundan bahisle Kurulumuz görüşünün bildirilmesinin talep edildiği anlaşılmaktadır.
Konu, gönderilen bilgi ve belgeler ile ilgili mevzuatı çerçevesinde Kurulumuzca inceleme ve değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
İdaresininyazısıveekleri incelendiğinde;
İşin sözleşmesinin 07/08/2017 tarihinde yapıldığı, işin süresinin işyeri teslim tarihinden itibaren 700 gün ve bu süreye göre ilk iş bitim tarihinin 20/08/2020 olduğu,
İşeaitsözleşmebedeliüzerindenödenekdilimlerinin;
İşe ait sözleşmenin 14 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına göre fiyat farkı hesaplanacağının belirtildiği,
İşeaitSözleşmenin “İşebaşlamavebitirmetarihi” başlıklı9uncumaddesinde;
“9.1.Sözleşmeninimzalandığıtarihtenitibaren ...................(rakamve yazıyla).................................. güniçindeYapımİşleriGenelŞartnamesihükümlerinegöreyerteslimi
yapılarakişe başlanır.
Yüklenici taahhüdün tümünü, işyeri teslim tarihinden itibaren .... gün içinde tamamlayarak geçici kabule hazır hale getirmek zorundadır. Sürenin hesaplanmasında; havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan dönemi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlerle ayrıca süre uzatımı verilmez.
............................ tarihleri arasındaki ….(rakam ve yazıyla)…… gündür. Ancak, işin bitiminde bu devre dikkate alınmaz ve İdare Yükleniciden teknik şartları yerine getirerek işi tamamlaması için bu dönemde çalışmasını isteyebilir. Zorunlu nedenlerle ertesi yıla sari hale gelen işlerde, çalışmaya uygun olmayan devre, ödenek durumuna ve imalatın cinsine göre dikkate alınır.” hükümleri,
İşe ait Sözleşmenin “Sözleşmede değişiklik yapılması” başlıklı 24 üncü maddesinde;
“24.1.Sözleşme imzalandıktan sonra, sözleşme bedelinin aşılmaması ve İdare ile Yüklenicinin karşılıklı olarak anlaşması kaydıyla, aşağıda belirtilen hususlarda sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılabilir:
- İşinyapılma yeri,
- İşin süresinden önce yapılması kaydıyla işin süresi ve bu süreye uygun olarak ödeme şartları.” hükmü,
İşe ait sözleşme tarihinde yürürlükte bulunan Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “İşin süresi ve sürenin uzatılması” başlığı altında düzenlenen 29 uncu maddesinde de;
“(1) İşin, sözleşmesinde belirlenen zamanda tamamlanıp geçici kabule hazır hale getirilmemesi durumunda, gecikilen her gün için sözleşmesinde öngörülen günlük gecikme cezası uygulanır.
…
- İdarenin, sözleşmenin ifasına ilişkin yükümlülüklerini Yüklenicinin kusuru olmaksızın yerine getirmemesi (yer teslimi, projelerin onaylanması, iş programının onaylanması, ödenek yetersizliği gibi) ve bu sebeple sorumluluğu Yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi, bu durumun taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması ve Yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş olması halinde, işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre, işin bir kısmına veya tamamına aitsüre en az gecikilen süre kadar uzatılır.
- Öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olduğu hallerde ilave işin gerektirdiği ek süre Yükleniciye verilir.
- Mücbir sebepler ve/veya idarenin sebep olduğu hallerden dolayı, işte sorumluluğu yükleniciyeaitolmayangecikmelerinmeydanagelmesihalinde,durumidareceincelenerekişi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğinegöre işin bir kısmınaveya tamamına ait süre uzatılır.
- Yüklenicinin, sürenin uzatılmasını gerektiren hallerin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde, idareye yazılı olarak bildirimde bulunması ve yetkili merciler tarafından usulüne göre düzenlenmiş belgelerle mücbir sebebin meydana geldiğini tevsik etmesi zorunludur. Yüklenici bildiriminde, iş üzerinde gecikmeye yol açtığını düşündüğü sebeplerin ayrıntılarını, işin süresinin ne kadar uzatılması gerektiğini belirtecektir.Uzatılacak sürenin tespiti o anda mümkün değilse bunun da sebeplerini ayrıca belirtecek, durumun netlik kazanmasından sonra istediği süre uzatımını da ayrı bir yazı ile derhal bildirecektir. Ancak idarenin sebep olduğu süre uzatımını gerektiren gecikmelerde, yüklenicinin yirmi gün içinde yazılı bildirimde bulunma şartı aranmaz.
- Zamanında yapılmayan yazılı bildirimler dikkate alınmaz ve yüklenici müracaat süresini geçirdikten sonra süre uzatımı talebinde bulunamaz. Mücbir sebeplerin devamı sırasında yapılacak bildirim, yirmi gün öncesinden geçerli olmak üzere dikkate alınabilir.
- İşin tamamlanması için sözleşmesinde tespit edilen tarih veya süre haricinde başkaca kayıt bulunmayan işlerde, havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayandevresi ile resmi tatil günleri göz önünde tutularak iş bitim tarihi veya süresi belirlenmiş sayılacağından, yüklenici, çalışmadığı bu gibi günleri öne sürerek süre uzatılması isteğinde bulunamaz. Ancak süre uzatımlarında, yapılacak işin özelliğine göre çalışılamayacak günler de dikkate alınarak verilecek süre belirlenir.” hükmü,
Bulunmaktadır.
Bu hükümlere göre, yüklenici işin tamamını iş yeri teslim tarihinden itibaren sözleşmede belirtilen süre içerisinde tamamlayarak geçici kabule hazır hale getirmek zorunda olduğu, bu sürenin hesaplanmasında havanın fen noktasında çalışmaya uygun olmayan dönemi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlerle ayrıca süre uzatımı verilemeyeceği, bunun yanı sıra havanın fen noktasında çalışmaya uygun olmayan günlerinin
sözleşmede belirtilebileceği, iş bitiminde bu günlerin dikkate alınamayacağı, diğer taraftan sözleşme imzalandıktan sonra ancak işin yapılma yeri ve işin süresinden önce yapılması halinde ödeme şartlarında değişiklik yapılabileceğinin hüküm altına alındığı, dolayısıyla bu nedenler dışında sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılamayacağı bilinen bir durumlardır.
Diğer taraftan, Yüksek Fen Kurulu’nun “Havanın Fen Noktasından Çalışmaya Uygun Olmayan Devresi” konulu 2018/12 sayılı Genelgesi’nin son paragrafında “01.01.2019 tarihi itibari ile uygulamalarda Havanın Fen Noktasından Çalışmaya Uygun Olmayan Devresi dikkate alınarak işlem tesis edilmesi” hususunun ihaleden önce idareler tarafından sözleşmenin ilgili maddesinde dikkate alınmak suretiyle sözleşme tasarılarına derç edilmesi gerektiği, ancak işe ait sözleşmede derç edilen havanın fen noktasında çalışmaya uygun olmayan devresinin tarafları bağladığı, bu sebeple söz konusu Genelge’nin bu sözleşme hükümlerini bağlayıcı bir yönünün bulunmadığı görüşüne,
1sayılıCumhurbaşkanlığıTeşkilatıHakkındaCumhurbaşkanlığıKararnamesi’nin112 nci maddesinin 1 inci fıkrası (ç) bendine istinaden, 11/08/2021 tarihinde yapılan toplantıda katılanların oy birliği ile varılmıştır.