Çevre Şehircilik Bakanlığı yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hakkında yönetmelikte değişiklik yaptı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hakkında yönetmelikte değişiklik yaptı.

Bakanlık, 18 Ocak 2024 Perşembe günü Resmî Gazete’de yayımladığı yönetmelikle, yapı müteahhitlerinin yetki belge numarası iptali, mesleki ve teknik deneyim ve iş gücü yeterliği konularında yeni düzenlemeler getirdi. Yönetmelik değişikliği, yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

Yapı Müteahhitlerinin Yetki Belge Numarası İptali Nasıl Olacak?


Yönetmelik değişikliğiyle, yapı müteahhitlerinin yetki belge numarası iptali konusunda yeni bir fıkra eklendi. Buna göre, 20 nci maddenin ikinci fıkrasının (a), (b) ve © bentlerine göre yapılan yetki belge numarası iptalinde ayrıca birinci fıkrada sayılan durumlardan birine sahip olan kişilere, iptal süresince yeni yetki belge numarası verilmeyecek. Bu durumlar şunlardır:


Hakkında iflas kararı verilenler,
Hakkında konkordato ilan edilenler,
Hakkında vergi borcu nedeniyle haciz işlemi yapılanlar.


Yapı Müteahhitlerinin Mesleki ve Teknik Deneyim ve İş Gücü Yeterliği Şartları Nelerdir?


Yönetmelik değişikliğiyle, yapı müteahhitlerinin mesleki ve teknik deneyim ve iş gücü yeterliği şartları da değiştirildi. Buna göre, 31/12/2024 tarihine (bu tarih dâhil) kadar, bu yönetmeliğin mesleki ve teknik deneyime ilişkin iş gücü yeterliği aranmayacak, ancak başvuru tarihinden önceki son üç yıla kadar olan değerler beyan edilecek. Bu şekilde, yapı müteahhitlerine yönetmeliğe uyum sağlamaları için ek süre verilmiş oldu.


Yönetmelik Değişikliğinin Amacı ve Etkisi Nedir?


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yönetmelik değişikliğinin amacını, yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması konusunda mevcut uygulamalarda karşılaşılan sorunları gidermek ve sektörün ihtiyaçlarına uygun hale getirmek olarak açıkladı.

Bakanlık, yönetmelik değişikliğinin, yapı müteahhitlerinin kalite ve güvenilirliklerini artırmak, sektörde rekabeti sağlamak, tüketicilerin haklarını korumak ve kamu yararını gözetmek açısından önemli olduğunu belirtti. Yönetmelik değişikliğinin, yapı sektörünün gelişimine ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağı da ifade edildi.