Bir işin Gelir Vergisi Kanunu’nun 42.maddesi kapsamında yıllara sâri inşaat işi sayılması için; faaliyet konusunun inşaat ve onarım işi olması, inşaat ve onarım işinin birden fazla yıla sirayet etmesi, inşaat ve onarım işinin resmi veya özel taahhütlere bağlı olarak yapılması gerekir.
Yıllara yaygın işte işin başlangıcı olarak; yapılan sözleşmede yapılacak işin yer teslimi öngörülmüş ise yerin teslim edildiği tarih, sözleşmede yer teslim tarihi belirtilmemiş ise sözleşmede belirtilen işin başlangıç tarihi, sözleşmede bunların hiçbiri belirtilmemiş ise sözleşme tarihi kabul edilir.
İş sahibine taahhüt edilen inşaat işlerinde işin süresi bir takvim yılını aşması durumunda
(örneğin Ekim 2024’de başlayıp, Şubat 2025’de bitmesi) işin başlamından bitimine kadar avanslar dahil tüm hakedişlerden %5 oranında Gelir vergisi stopajı yapılacaktır. İşin bitiminden sonra iş sahibine düzenlenen faturalarda stopaj kesintisi yapılmayacaktır. İşin bitim tarihi, geçici kabule tabi işlerde geçici kabul tutanağının iş sahibi tarafından onay tarihi, diğer işlerde fiili bitim tarihidir.
İşin yıllara yaygın olup olmadığına bakılmaksızın belirlenmiş alıcıya yapılan veya bedeli KDV Dahil 5.000.000-TL ve üzeri olan yapım işlerinde, kesilen faturalardan alıcı tarafından 4/10 oranında KDV tevkifattı yapılması gerekmektedir. Burada mal alımları kapsama girmez. Ancak KDV Genel uygulama tebliğin de inşaat işi kavramı çok geniş tutulmuştur.
Bir inşaat yapım işi yıllara sair olmadığı için gelir vergisi stopajı olmasa bile KDV tevkifatı olabilir. Yıllara sâri işlerde bedelin KDV dahil 5.000.000-TL ve üstü olup olmaması gelir vergisi stopajı açısından önem taşımaz. Bu konuda somut olaylarda yanlış anlaşılmalar olduğu görülmüştür. Yani yıllara sâri olan inşaat işinin bedeli KDV dahil 2.000.000-TL de olsa yine de bu rejime göre muhasebeleştirilecek ve %5 gelir vergisi stopajına tabi olacaktır.
İnşaat işi başında yıllara sâri olmadığı halde sonradan yıllara sâri gelirse yeni yılın başından itibaren gelir vergisi stopajı yapılacaktır. Örneğin sözleşmeye göre iş 10.02.2024’ de başlayıp 31.12.2024’ de bitecekse, 31.12.2024’ e kadar yapılan ödemelerde %5 stopaj olmayacak, sonra iş bitmeyip uzarsa 01.01.2025 den itibaren yapılacak hakediş ödemelerinden %5 stopaj yapılacaktır. KDV’den doğan 4/10 tevkifat ise işin baştan itibaren yapılacaktır.