Bina tamamlama sigortasını artık arsa sahipleri de talep edebiliyor

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) ‘Bina Tamamlama Sigortası’nda yaptığı yenilikler, ‘kentsel dönüşüm’ sürecindeki hak sahipleri ve müteahhitleri harekete geçirdi. 

6 Şubat depremleri sonrasında kentsel dönüşüm projelerinin hız kazandığını, evini dönüştürmek isteyenlerin inşaatı yapacak olan firmalara güvenebilmesi için Bina Tamamlama Sigortası’nın oldukça önemli olduğunu vurgulayan Gür, bu sigortayı müteahhitlerin yaptırdığını, evini dönüştürmek isteyenlerin müteahhitlerden bu sigortayı talep etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Müteahhitler için de ciddi bir finansal alternatif
Kentsel dönüşüm sürecine girecek olan ev ve arsa sahiplerinin mağdur olmamaları için kapsamı genişletilen bu sigortanın müteahhitler için de ciddi bir finansal alternatif olduğunun altını çizen Gür, “Müteahhitler banka kredilerini tüketmeden ve teminat mektubuna alternatif olarak bu sigortayı satın alabilirler. Ev ve arsa sahipleri de sigorta şirketlerinin bu poliçeyi düzenlemeden önce ciddi bir araştırma yaptıklarını göz önünde bulundurarak inşaat sorumluluğunu verecekleri firmayı ona göre seçerler. Çünkü sigorta şirketleri bu poliçeyi düzenlemeden önce hem o firmanın geçmişte yaptığı projeleri inceliyor hem de müteahhidin risk değerlendirmesini idari, teknik ve finansal denetimlere tabi tutuyor’’ dedi.

Bina tamamlama sigortasını artık arsa sahipleri de talep edebiliyor
2015 yılından bu yana uygulanmakta olan bina tamamlama sigortasının kapsamı genişletildi ve işleyişinde önemli değişikliklere gidildi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), bina tamamlama sigortasında yeni döneme ilişkin yaptığı düzenlemeler şöyle: 

– Yeni dönemde; ön ödemeli konut satış sözleşmelerinin, kentsel dönüşüm projelerinin ve serbest yapılar olmak üzere tüm inşaat projelerinin Bina Tamamlama Sigortası kapsamındaki tanımları detaylandırıldı. 

– Bina tamamlama sigortası ile satıcı/müteahhidin; iflası, ölümü ve teslim tarihini müteakip 12 ay içinde konutu teslim edememesi teminat altına alındı. Teslim tarihini müteakip 12 ay içinde konutun teslim edilememesi halinde, mevzuata veya ruhsatlı projeye aykırı işlemler de teminat kapsamına dâhil edilerek arsa sahipleri/tüketicilere sağlanan koruma güçlendirildi.

– Ayrıca, konutun sigorta şirketince tamamlanacak olması durumda; sigorta şirketinin yükümlüğünün başlaması ile evlerin teslimine kadar olan sürede, sigorta şirketi arsa sahiplerinin kiralarını da ödeyecektir. Düzeltilmiş yapım maliyetinin binde beşi oranında aylık kira ödemesi yapılmasına ilişkin düzenleme ile hak sahiplerinin olası başka mağduriyetlerinin de önüne geçildi.

– Yeni dönemde hem satıcının/müteahhittin hem de hak sahiplerinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bir işleyiş kurgulandı. Bu anlamda, hak sahiplerinin birikimlerinin teminat altına alınmasının yanı sıra satıcı/müteahhitlerin yasal olarak sunmakla sorumlu oldukları teminata, banka kredilerini tüketmeden ve teminat mektubuna başvurmadan ulaşabilme imkânı sağlanarak finansal alternatif yaratıldı.

Sigorta şirketlerinin, satıcı/müteahhit üzerinde yapacağı risk değerlendirmesi ile projeye idari, teknik ve finansal risk denetimi sağlanması sonucu sigortanın risk yönetim fonksiyonu da devreye sokularak, inşaat sektöründe ikincil bir denetim mekanizması yaratıldı. Böylece, kentsel dönüşüm ve ön ödemeli konut satış projeleri başta olmak üzere tüm inşaat projelerinde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi konusunda önemli bir adım atıldı.
Bina Tamamlama Sigortası hangi avantajları sunuyor?
-Bina Tamamlama Sigortası, inşaat müteahhidinin sorumluluklarını yerine getirememesi durumunda sigorta şirketi konut projesini tamamlama veya o güne kadar yapılan tüm ödemeleri konut alıcısına geri ödeme konusundaki yükümlülükleri yerine getirir.

-Sigorta şirketi, inşaat firmasının iflas etmesi, şirket sahibinin kaçması veya ölmesi gibi durumlarda konut satın alan tüketicilerin bütün zararlarını karşılayarak mağduriyetlerini giderir.

-Özellikle kentsel dönüşüm projeleri ve toplu konut inşaatı projelerinde, protokolde yazan şartlara uyulmaması halinde Borçlar Kanunu’nun verdiği hak ile başka bir inşaat firması ile sözleşme yaparak inşaatın tamamlanmasını garantiler.

-Sigorta şirketi geliştirici firmanın sorumlu olduğu yükümlülükleri yerine getirmediğinde, durumu ilgili Bakanlığa bildirerek poliçeyi sonlandırabilir. Böylece sigorta şirketi, projenin denetimini yaparak konut satın alan tüketicilerin mağdur olmasının önüne geçer.

-Konut alıcılarının geliştirici firmaların keyfi davranışlarından korunmasını sağlar.

-Müteahhidin bina tamamlama sigortası yaptırması durumunda yönetmelikte yer alan teminat verilmesine ilişkin şartlar aranmaz.

-Müteahhidin bankalardaki limitleri nakdi krediler için kullanılabilir hale gelir.

MBS İhale Danışmanlık

www.ihalekik.com    /   www.ihaledanismani.com