Bakım-Onarımlar için Yapılan ihaleler
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mevcut binaların ekonomik ömrünü uzatacak bakım-onarımların yapılmasının hizmetin devamı için gerekliliğine işaret etti. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ne uyulmadığı iddialarına cevap verildi.
Bakım-Onarımlar Tasarruf Genelgesi Kapsamı Dışında
Genelge uyarınca tüm kamu kurumlarının kapsama alındığı ve bu doğrultuda birçok alana ilişkin kuralların belirlendiği hatırlatıldı. Genelgenin asıl amacının kamuda verimliliği artırarak tasarruf sağlamak olduğu vurgulandı. Bu çerçevede, yeni hizmet binaları satın alınması, kiralanması veya yaptırılmasına izin verilmediği belirtildi.
Ancak, mevcut binaların ömrünü uzatacak bakım-onarımların hizmetin devamı için gereklilik olduğu ve verimlilik anlayışıyla uyumlu olduğu ifade edildi. Bu nedenle, bu tür bakım-onarımların tasarruf genelgesinin kapsamı dışında tutulduğu belirtildi.
Ayrıca, Bakanlık tarafından oluşturulan bilgi sistemlerine veri girişlerinin yapıldığı ve genelgenin uygulanması konusunda gerekli tedbirlerin alındığı aktarıldı. Nitekim, Bakanlık bünyesindeki Dikmen yerleşkesindeki tuvalet ve müştemilat tesisatlarının bakım-onarıma ihtiyaç duyulduğu ve bu işlemin zorunlu hale geldiği açıklandı.
Maliye Bakanlığından “israf” açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mevcut binaların ekonomik ömrünü uzatacak bakım-onarımların hizmetin devamı için gerekli olduğuna dikkat çekerek, "Dolayısıyla binaların ömrünü uzatacak bakım-onarım, tasarruf genelgesinin kapsamı dışındadır." ifadelerini kullandı.
BAKIM-ONARIM ÇALIŞMASI İSRAF MI?
Bakanlıktan, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ne uyulmadığı iddialarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığın bir yandan tasarruf tedbirlerini açıklarken bir yandan da genelgeye uymadığı yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğu belirtildi. Açıklamada, söz konusu Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle tüm kamu kurumlarının kapsama alındığı ve birçok alana ilişkin kuralların belirlendiği, bu kuralların uygulanması konusunda kurumlar tarafından gerekli tedbirlerin alındığı ve uygulamanın takip edildiği vurgulandı.
VERİ GİRİŞLERİ VE GENELGENİN AMACI
Bakanlıkça oluşturulan bilgi sistemlerine kurumlarca veri girişlerinin yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Genelgenin temel amacı kamuda verimliliği artırarak tasarruf sağlamaktır. Bu yaklaşımla kamuda deprem riski hariç yeni hizmet binası satın alınması, kiralanması ve yaptırılmasına izin verilmemektedir. Ancak, mevcut binaların ekonomik ömrünü uzatacak bakım-onarımların yapılmasının hizmetin devamı için gerekliliği malumdur ve verimlilik anlayışıyla uyumludur." denildi.