Avukatlık mesleğindeki reklam yasağına ilişkin usul ve esasları düzenleyen "Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle birlikte, avukatların reklam yasağına aykırılık durumunda karşı karşıya kalacakları süreçlerde önemli düzenlemeler yapıldı.
Reklam Yasağına Yeni Düzenlemeler
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, reklam yasağına aykırılık halinde uyarı yazısı gönderme usulü kaldırıldı. Artık, reklam yasağına aykırı davranan avukatlar hakkında resen soruşturma açılacak ve ilgiliye savunma istemini de içeren yazı tebliğ edilecek.
Avukatların, çevrim içi mecralarda ücretli veya ücretsiz olarak kendileri ya da başkaları tarafından hazırlanan içerikleri ön plana çıkaracak faaliyetlerde bulunmaları yasaklandı. İnternet kullanıcılarını kendi sitelerine veya başka sitelere yönlendirecek kısa yollar kullanmaları da yasaklanan avukatlar, çevrim içi mecralarda reklam veremeyecek ve alamayacaklar.
Mesleki İtibarın Korunması
Avukatlar, mesleki kimlikleriyle ilişkilendirilecek şekilde yaşamları, kazançları ve mesleki faaliyetleri hakkında reklam niteliğinde paylaşımlar yapamayacaklar. Yazılı, işitsel, görsel ve çevrim içi iletişim araçlarında avukat unvanının kullanıldığı durumlarda, mesleğin itibarını zedeleyici davranışlardan kaçınmaları gerekecek.
Avukatlar, sosyal medya ve internet ortamlarında katıldıkları yayınlarda reklam sayılabilecek davranışlardan, mesleğin itibarını zedeleyici açıklama ve paylaşımlardan kaçınacaklar. İş elde etme amacıyla genel ve soyut içerikli bilgiler paylaşarak yayın yapamayacak ve yazılı veya görsel paylaşımda bulunamayacaklar.
Görüşmelerde Gizlilik ve Saygınlık
Müvekkil ve müvekkil adaylarıyla yapılacak görüşmelerde mekan, ortam ve içerik, görüşmenin amacına uygun ve avukatlık mesleğinin saygınlığına yaraşır olacak şekilde düzenlenecek. Bu görüşmelerde gizlilik kuralına uyulacak ve reklam yasağı ihlal edilmeyecek.