araç kiralanması ile bakım onarım giderlerine ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamalarının, yukarıda aktarıldığı üzere ebliğ maddelerinde yer alan açıklamalara uygun olarak yapılmadığı anlaşıldığından, anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının reddedilerek tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması

KİK KARARI

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının reddedilmesi gerektiği, şöyle ki;

İhale dokümanındaki düzenlemelerden Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.1’inci maddesi çerçevesinde önemli teklif bileşeni mahiyetinde değerlendirilebilecek teklif bileşenlerinin; amortisman giderleri, kiralama giderleri, yakıt giderleri, personel giderleri, sigorta gideri, lastik giderleri, bakım onarım ve yedek parça giderleri, takip sistemi giderleri motorlu taşıtlar vergisi muayene ve egzoz emisyon ölçümü maliyeti ve sözleşme giderlerinin olabileceğinin değerlendirildiği,

 

Bu doğrultuda başvuruya konu ihalede önemli teklif bileşenlerinin yukarıdaki gibi belirlenmesi halinde,  her bileşene yönelik ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili maddelerine aykırı olduğu, dolayısıyla anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamaları reddedilerek teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve ihalenin kendi üzerlerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,           

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,          

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,        

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. …

İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü yer almaktadır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Verilen hizmetin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “… 79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı veya satış tutarı tespit tutanağı düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir. …

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

79.2.4. Tutanakların ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmesi zorunludur.

Örneğin; ilan tarihi 10.03.2024 olan ve açık ihale usulü ile yapılan bir ihalede ilan tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay olan “01.12.2023-29.02.2024” veya bundan önceki üç ay olan “01.09.2023-30.11.2023” aralığına ilişkin tutanaklar sunulur.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir. …

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, ancak sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan açıklamanın yapıldığı tarihte geçerli olan oran ve tutarlar üzerinden hesaplanan ihale kararı damga vergisi ve sözleşme damga vergisi ile Kanunun 53 üncü maddesinin (j) bendinin 1 numaralı alt bendinde belirtilen tutarı aşan sözleşmelerde sözleşme bedelinin onbinde beşi oranındaki Kurum payı ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

79.3.6. İhale dokümanında fiyat farkı verileceğine ilişkin düzenleme bulunmayan ve birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlere ilişkin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında idarece önemli bir bileşen olarak belirtilen ve istekliler tarafından ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanır. …” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: DAMPERLİ KAMYON KİRALAMA

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği …

e) Miktarı: Damperli Havuz Kasa Kamyon Şoförlü 6 Adet

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Elbistan” düzenlemesi,

“Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “… 25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:  

25.3.1. İlgili mevzuat gereğince yapılacak olan ulaşım, sigorta vergi, resim, harçlar , İhale konusu işin ifasında şoför giderleri, araç takip sistemi giderleri, zorunlu sigorta giderleri, motorlu taşıtlar vergisi, muayene giderleri, bakım-onarım ve lastik giderleri,  ile teknik şartnamede nitelik ve nicelikleri belirtilen tüm giderler teklif fiyata dahil edilecektir.(Yakıt idare tarafından verilecektir.) …” düzenlemesi,

 

“Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister….” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Anılan Şartname’nin ekinde ihale konusu işin türü ve miktarına aşağıda yer verilmiştir.

 

Sıra No

Açıklama

Birimi

Miktarı

1

Damperli Havuz Kasa Kamyon (Operatörlü-6 adet)

gün

1.800

 

Elbistan Belediyesi tarafından 04.09.2024 tarihinde açık ihale usulü ve birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen başvuruya konu ihalenin “Damperli Kamyon Kiralama” işi olduğu, 16.09.2024 tarihli ihale komisyonu kararına göre ihaleye teklif sunan 12 isteklinin teklifinin geçerli teklif olarak belirlendiği, sınır değerin 8.759.836,37TL olarak belirlendiği, ihalenin teklifi sınır değerin altında olan ve idare tarafından aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunan MNK Kılıç İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, sınır değerin üzerinde teklif sunan başvuru sahibi isteklinin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği,

 

Başvuru sahibinin 04.10.2024 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan dilekçesi ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu, Kamu İhale Kurulu tarafından alınan 16.10.2024 tarihli ve 2024/UH.I-1334 sayılı kararı ile “… Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, ihale komisyonu tarafından başvuruya konu ihalede önemli teklif bileşenlerinin belirlenerek, MNK Kılıç İnşaat San. Tic. Ltd. Şti.den tekrar aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir..” şeklinde karar verildiği,

 

Bu karar üzerine idare tarafından 24.10.2024 tarihinde MNK Kılıç İnşaat San. Tic. Ltd. Şti.ne gönderilen yazıda “… Söz konusu ihalede hizmet alımı bileşenleri aşağıda belirtilmiş olup Kamu İhale Genel Tebliğinin Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi başlıklı 79.maddesine göre ayrıntılı açıklamalarının belgelendirilmesi( bu belgelerin gerekli onay ve ibareleri taşıması) suretiyle yapılması ve 31.10.2024 tarihi mesai bitimine kadar idaremize gönderilmesini rica ederim.

Hizmet Alımı İçin Önemli Teklif Bileşenleri:

-Araç Kiralama Maliyeti, Araç Amortisman Maliyeti, Araç Bakım Maliyeti, Araç Lastik Maliyeti, Araç Takip Sistemi Maliyeti, Araç Kasko ve Trafik Sigorta Maliyeti, Araç MTV Maliyeti, Araç Muayene Maliyeti, Araç Egzos emisyon ölçümü Maliyeti, Şoför Ücret Maliyeti, Şoför Yemek Maliyeti, Şoför Yol Maliyeti, Sözleşme Damga Vergisi, Sözleşme Karar Pulu Vergisi, Kamu İhale Kurumu Payı” ifadelerine yer verilerek anılan istekliden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği,

 

31.10.2024 tarihli ihale komisyonu kararına göre; ihalenin aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunan MNK Kılıç İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi isteklinin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği görülmüştür.

 

İhale üzerinde bırakılan MNK Kılıç İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarında; araçların kira gideri için fiyat teklifi kullanılarak 3.780.000,00TL, araçların bakım ve onarım giderleri için fiyat teklifi kullanılarak 1.260.000,00TL, şoför ve işçilik giderleri için KİK işçilik hesaplama modülü kullanılarak 2.081.722,72TL, sözleşme giderleri için 152.119,63TL olmak üzere toplam 7.273.842,35TL tutarında gider öngörüldüğü, yüklenici karının ise 538.157,65TL belirlendiği görülmüştür.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından ihale konusu işte çalıştırılacak araçların kiralanmasına yönelik Yaksan Yakıt Tem. Gıd. Taş. Oto. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile imzalanan kiralama sözleşmesinin sunulduğu, söz konusu sözleşmenin ekinde aylık birim fiyatı 60.000,00TL olan ve toplam 3.780.000,00TL tutarında sunulan fiyat teklifinde “ Firmamızdan istemiş olduğunuz “Elbistan Belediyesi” emrine çalıştırılmak üzere tabloda belirtilen iş süresince toplam 6 adet damperli kamyonu ekte belirtilen fiyatlarla işin süresi boyunca, trafik sigortası, muayene, kasko poliçesi, yapılmış, lastik giderleri araç takip sistemleri vb. giderler firmamıza ait eksiksiz olarak sürücüsüz vereceğimiz hususunda; bilgilerinize gereğini sunarız” ifadelerine yer verildiği, söz konusu belgede “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanana 28/10/2024 tarih ve 2 sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim” ibaresine yer verildiği, Yaksan Yakıt Tem. Gıd. Taş. Oto. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile meslek mensubunun kaşe ve imzalarının yer aldığı görülmüştür.

 

Söz konusu fiyat teklifinin ekinde sunulan 28.10.2024 tarihli ve 2 sayılı Satış Tutarı Tespit Tutanağı incelendiğinde, ağırlıklı ortalama birim satış tutarının tespitinde esas alınan faturalara ilişkin; 2 satırda iş makinası, 1 satırda silindir kiralandığına yönelik bilgilere yer verildiği görülmüştür.

 

Bu bağlamda söz konusu fiyat teklifinde idarece önemli maliyet bileşeni olarak belirlenen; trafik sigortası, kasko sigortası, araç muayenesi, lastik ve araç takip sistemi giderlerinin tamamına yönelik tek bir fiyat teklifi ile açıklama yapıldığı, ancak fiyat teklifine dayanak olarak sunulan satış tutarı tespit tutanağında fiyat teklifini oluşturan maliyet bileşenlerinin tamamına yer verilmediği görüldüğünden söz konusu açıklamanın Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.1’inci maddesinde yer alan açıklamalara uygun yapılmadığı anlaşılmıştır.

 

Bununla birlikte Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.3.4’üncü maddesinde hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda bu sigorta giderinin nasıl açıklanması gerektiğine yönelik açıklamalara yer verildiği, başvuruya konu ihale kapsamında çalıştırılacak araçlara ilişkin idare tarafından sigorta giderlerinin önemli maliyet bileşeni olarak belirlendiği, ancak ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sigorta giderlerine yönelik fiyat teklifi ile açıklama yapıldığı, bu haliyle anılan istekli tarafından Tebliğ’in 79.3.4’üncü maddesine uygun açıklama yapılmadığı anlaşılmıştır.

 

Ayrıca açıklama kapsamında Yaksan Yakıt Tem. Gıd. Taş. Oto. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. adına düzenlenen, tarih ve sayı bilgilerinin yer almadığı Stok Tespit Tutanağının sunulduğu, söz konusu tutanakta ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının tespitinde esas alınan faturalara ilişkin 2 satırda araç takip sistemine, 3 satırda ise lastiklere ilişkin bilgilere yer verildiği görülmüştür. Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.1’inci maddesinde belirtilen açıklama yöntemleri arasında hizmet alımı ihalelerine ilişkin Stok Tespit Tutanağı ile açıklama yapılabileceğine ilişkin mevzuat düzenlemesi bulunmadığından (anılan Tebliğ’in 45.1.13(e) maddesindeki açıklamalar uyarınca söz konusu tutanağın istekli adına düzenlenmesi halinde yapım işi ihalelerine yönelik açıklama yapılabileceği) araç takip sistemi ve lastik giderlerine yönelik yapılan açıklamanın bu haliyle de ihale mevzuatına uygun yapılmadığı tespit edilmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından ihale kapsamında çalıştırılacak araçların bakım ve onarımına ilişkin 29.10.2024 tarihinde Kılıç Kardeşler İnş. Pet. Güv. Tem. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen, birim fiyatı 20.000,00TL olan ve toplam 1.260.000,00TL tutarındaki fiyat teklifi sunulduğu, söz konusu fiyat teklifinde “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanana 29/10/2024 tarih ve 1 sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim” ibaresine yer verildiği, Kılıç Kardeşler İnş. Pet. Güv. Tem. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile meslek mensubunun kaşe ve imzalarının yer aldığı görülmüştür. Fiyat teklifinin ekinde sunulan 29.10.2024 tarihli ve 1 sayılı Satış Tutarı Tespit Tutanağı incelendiğinde, ağırlıklı ortalama birim satış tutarının tespitinde 14.09.2023-01.02.2024 tarihleri arasında düzenlenen 6 adet faturanın esas alındığı görülmüştür.  

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.4’üncü maddesinde, tutanakların ilan veya davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmesinin zorunlu olduğu açıklanmıştır. İhale ilan tarihinin 13.08.2024 olduğu dikkate alındığında, satış tutarı tespit tutanağında belirtilen faturaların, ihale ilan tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmediği tespit edildiğinden, araçların bakım ve onarımına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasının Tebliğ’in 79.2.4’üncü maddesine uygun yapılmadığı anlaşılmıştır.

 

Yapılan incelemede ihale üzerinde bırakılan MNK Kılıç İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. tarafından araç kiralanması ile bakım onarım giderlerine ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamalarının, yukarıda aktarıldığı üzere Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.1, 79.2.4 ve 79.3.4’üncü maddelerinde yer alan açıklamalara uygun olarak yapılmadığı anlaşıldığından, anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının reddedilerek tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

MBS İhale Danışmanlık

www.ihalekik.com    /   www.ihaledanismani.com

Toplantı No : 2024/045
Gündem No : 24
Karar Tarihi : 27.11.2024
Karar No : 2024/UH.I-1535