Anayasa Mahkemesi'nin iptali sonrasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilen yetkilerin de yeniden düzenleneceği belirtildi

Anayasa Mahkemesi'nin iptali sonrasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilen yetkilerin de yeniden düzenleneceği belirtildi

 

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği kararlar yine Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda hukuki çerçevesine oturtulacak.

YAPI VE RUHSATTA YETKİLİ OLACAK
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bu çerçevede, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yeni görev ve yetkilerinin arasında yer alması muhtemel başlıklar şu şekilde olacak:

-Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ, her tür ve ölçekte planlama, parselasyon yapmak, onaylamak, idarenin 2 ay onaylamadığı ruhsat ve yapı iznini vermede yetkili olacak.

-Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gecekondu ve kıyı alanında ve mera ve ormandan çıkarılan bölgede özel proje onayı yapabilecek. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı kapsamındaki yerlerde planlama, ruhsat ve iskan yetkisi verebilecek.

-Aktarılan bilgilere göre devletin, hazinenin, kamu kurum ya da kuruluşları ya da özel hukuk kişilerinin taşınmazlarına dair özel planlama ve parselasyon taleplerinin 3 ayda yapılmaması halinde valilik yolu ile yapılan başvuruda karar verme yetkisi de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda olacak. Bu alanlarda ruhsat ve iskan ve işyeri açılış ruhsatı yetkisi de yine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uhdesinde olacak.

-Mahalli idareler ve bunların merkezi idare ile olan alaka ve münasebetlerini düzenleme yetkisi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na geçecek.

-Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen projelerde kamu ve özel arazilerin fonksiyon, kamulaştırma, plan ve parselasyonu yapmak ve onaylama yetkisi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda olacak.

-Cumhurbaşkanı tarafından yetkilendirilen alanlarla merkezi idarenin yetkisi içindeki kamu yatırımları, mülkiyeti kamuya ait arsa ve araziler üzerinde yapılacak olan her türlü yapı, milli güvenliğe dair tesisler, askeri yasak bölgeler, enerji tesisleri, Afet Kanunu’na göre yapılacak bina, altyapı ve üstyapıya dair harita, plan, parselasyon yapma yetkisi de yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda olacak.