2025 yılı itibariyle, toplam yapı inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan binaların “Neredeyse Sıfır Enerji Bina (NSEB)” konseptinde inşa edilmesi zorunlu hale geldi. Bu kapsamda, bu binaların kullandıkları enerjinin en az yüzde 10'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlaması gerekiyor. Yönetmelik şartlarını sağlamayan binalara Yapı kullanım izin belgesi düzenlenmeyecek.
Yapı Ruhsatı Başvurularında NSEB Kontrolü Yapılacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" kapsamında, yapı ruhsatı başvurularında binaların NSEB şartlarına uygunluğu kontrol edilecek. İlgili idareler, kendi sistem modülleri üzerinden bu kontrolleri gerçekleştirerek, şartları sağlamayan binalara ruhsat vermeyecek.
Avukat Baran Usanmaz, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “2023 yılı itibarıyla NSEB kapsamındaki binaların enerji kimlik belgelerinde enerji sınıfının en az "B" olması gerekiyordu. Ayrıca, birincil enerji ihtiyacının en az %5'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunluydu. 2025 yılı itibariyle bu oran yüzde 10’a yükseltildi. Bu, yeni binaların güneş enerjisi panelleri, ısı pompaları gibi yenilenebilir enerji sistemlerini kullanarak enerji tüketimlerinin en az yüzde 10'unu karşılamaları gerektiği anlamına geliyor.”
NSEB Şartlarına Uymayan Binalar Cezai İşlemlerle Karşılaşabilir
Yönetmelik şartlarına uymayan binalara yapı kullanım izin belgesi düzenlenmeyeceği gibi, yönetmelik ihlalleri ciddi hukuki, cezai ve idari sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, yapıların inşaat süreçlerinde ve sonrasında NSEB standartlarına uyulması büyük önem taşıyor.